Tehtävänä oli osallistua keskustelun, joka liittyy tietosuojaan. Keskustelut, joihin osallistuin, käsittelivät identiteettivarkautta sekä autojen tietokoneita, jotka keräävät tietoa käyttäjistä. Identiteettivarkauksia tapahtuu koko ajan ympäri maailmaa. Niiltä voi olla vaikea suojautua, mutta terve maalaisjärki vie pitkälle. Ensinnäkin kaikki viestit, sähköpostit ja puhelut, mitkä tuntuvat vähänkin liian hyviltä, todennäköisesti ovat juuri sitä. Tai tuntuvat vähän epäilyttäviltä, ne todennäköisesti ovat. Matkusteltaessa usein tämä riski on suurempi, ja sen takia käytän ulkomailla aina luottokorttia. Jos korttini tiedot varastettaisiin, niin pankkini korvaisi käytetyn summan. Liian monelle tutulleni on käynyt tämä tapaus, ja sen takia olen ehkä vähän liiankin varovainen. 

En ollut itse edes ajatellut, että myös autoissa olevat tietokoneet saattavat kerätä käyttäjästään tietoa. En omista niin uutta autoa, jossa olisi tällaisia ominaisuuksia. Toisaalta teknologia on edennyt niin pitkälle, ja on niin iso osa ihmisten elämää, että tämä ei tuntuisi varmaan yhtään erikoiselta, mutta kun sitä ryhtyy pohtimaan niin voi olla, että ensi kerralla jätän tiedot laittamatta.

Jos työtehtäviin kuuluu paljon sosiaalisen median ja eri sovellusten käyttöä niin tulisi huomioida tietosuoja-asiat erityisen hyvin. Perusjuttuja on salasanan vaihto säännöllisesti. Liian usein kuulen, että ”Niitä salasanoja on muutenkin liikaa, ei niitä voi muistaa, jos niitä koko ajan vaihtelee.” ja tämä on käsittämätöntä! Sosiaalisen median tileille on helppo hakkeroitua ilman, että olisi ammattilainen. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden etuja ovat mm. niitä kun käyttäjien oikeudet toteutuvat, kun he näkevät minne heidän tietonsa menevät ja se luo ymmärrystä siitä, että mihin käyttäjä sitoutuu ja suostuu.

Rajattuna henkilökohtaiset tiedot (esim. nimi, puhelinnumero, syntymäaika) voivat helpottaa esimerkiksi viestintää ja yhteydenpitoa. Jos henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta ei huolehdita, niin se voi johtaa esimerkiksi tietojen varastamiseen tai niiden väärinkäyttöön